185.000 eieren per dag!

Iedere dag leggen al onze kippen samen ongeveer 185.000 eieren.
Gelukkig hoeven wij deze eieren niet met de hand te verzamelen, dit gaat volledig automatisch. De eieren die in de stal op transportbandjes voor de legnesten liggen worden op een grote transportband gedraaid. Deze band loopt door alle stallen heen en brengt de eieren naar een apart gebouw waar de inpakmachine staat.

Voordat de eieren op de inpakmachine rollen, worden de 2e soort eieren van de band verwijderd.
Dit zijn vuile en kapotte eieren. Deze 2e soort eieren worden handmatig op een aparte tray gezet. Deze eieren zijn niet geschikt voor de menselijke consumptie.

De 1e soort eieren rollen vervolgens op de doseermat van de inpakmachine. In deze machine worden de eieren eerst in een tray van 30 stuks eieren verpakt. Vervolgens worden er zes van deze trays, door de traystapelaar, op elkaar gezet. Als laatste handeling worden de stapels eieren, door de palletbelader, op een pallet gezet, zodat ze klaar zijn voor transport.

Één maal per dag worden de eieren verzameld. De dag nadat de eieren verzameld zijn, komt onze eierhandelaar de volle pallets bij ons halen.
Deze handelaar sorteert de eieren dan op gewicht in de klasse:

  • S (< 53 gram)
  • M ( 53-63 gram)
  • L ( 63-73 gram)
  • XL (> 73 gram)

De eieren worden daarna in kleine doosjes verpakt, deze gaan vervolgens naar diverse winkels, waar ze door de consument gekocht kunnen worden.