120 gram voer voor elk ei

De legkippen worden allemaal in RED-L scharrelstallen gehouden.
In dit huisvestingssysteem kunnen de kippen Rusten, Eten, Drinken en eieren Leggen, onder het systeem kunnen de kippen over de gehele stalvloer scharrelen (zie filmpje hieronder).

De kippen komen in de legstal als ze ongeveer 17 weken oud zijn. Op 20 weken leeftijd leggen ze hun eerste ei.
De eerste eitjes die een kip legt zijn meestal nog heel klein (40-45 gram). Als de kip ouder wordt, worden de eieren ook groter en zwaarder (60-65 gram). Als de kippen 30 weken oud zijn dan legt 98% van alle kippen iedere dag een ei. Bij een leeftijd van 72 weken leggen nog maar 92% van alle kippen ieder dag een ei. Je ziet dus dat de kippen minder eieren gaan leggen als ze ouder worden. Op 72 weken leeftijd (één jaar aan de leg) heeft een kip ongeveer 21 kilogram aan eieren gelegd.

De kippen leggen de eieren allemaal in speciale legnesten, aan de voorkant van de legnesten zit een transportbandje waar de eieren oprollen. Eén maal per dag worden de eieren verzameld.

Voer, water en licht

Om een ei te leggen heeft een kip ongeveer 120 gram voer nodig. Vier keer per dag worden de kippen automatisch gevoerd. Het voer wordt allemaal gewogen door een voederweger. Per dag eten al onze legkippen samen ongeveer 22.000 kg voer!
De kippen kunnen de hele dag vers water drinken. De hoeveelheid water die de kippen drinken wordt ook gemeten. Per dag drinken al onze legkippen samen ongeveer 40.000 liter water!
De kippen krijgen 16 uur licht op een dag. ’s Morgens om 4.00 uur gaat het licht aan en om 20.00 uur gaat het licht weer uit.
Het klimaat wordt door klimaatcomputer geregeld. De temperatuur in de legstal is ongeveer 22 graden Celsius.

Nieuwe kippen

Als de kippen ongeveer 90 weken oud zijn, worden ze als soepkip verkocht aan een slachterij. De kippenstal wordt daarna grondig gereinigd en ontsmet, zodat de stal weer mooi schoon is voor de nieuwe kippen.